Java är det senaste tillskottet till WWW-världen, och går ut på att man skriver program som körs i användarens WWW-läsare. Java är ett fullständigt programmeringsspråk, vilket gör det mycket kraftfullt. Med Java kan man äntligen göra som man vill, inte bara vad den nuvarande versionen av HTML tillåter.
Java är dock inte till för att skriva sidor i. Man skriver så kallade applets som man vanligtvis lägger in som en del av en WWW-sida. Det trivialaste fallet är något animerat krimskrams medan det mest avancerade är där ens fantasi sätter gränser. Då Java är ett programmeringsspråk är det motsvarande svårighetsgrad på att skapa Java-applets som att skriva vanliga program - kanske inget för den vanliga sidskaparen.
Låt dock inte detta avskräcka dig. Java kommer att beskrivas på en nivå så att du som vanlig sidskapare får en inblick i hur det kommer att påverka ditt sidskrivande. Även om java inte i sig är enkelt kan det nämligen användas för att skapa kraftfulla och lättanvända utökningar till HTML. Lämpliga sådana java-applets kommer att ingå i varje sidskrivares verktygslåda.
Du som funderar på att bli Java-programmerare kommer också att få ditt lystmäte. Efter en genomgång om hur språket och det medföljande klassbiblioteket är uppbyggt kommer några praktiska tips. Hur man lämpligen bygger upp sina applets så att vanliga sidskapare kan använda dem kommer också att gås igenom. Det är nämligen min förhoppning att vi genom ett fruktbart samarbete mellan lokala sidskapare och programmeringstalanger kan skapa något som ingendera lägret skulle kunna klarat själva.
Mattias Wingstedt är uthyrbar nörd hos InformationsVävarna AB, Lysit och studerande på IT-linjen. Samtidigt. Han tvingas numera programmera Java långt borta från mänskliga varelser, på grund av de primalskrik som ofta slinker ur honom när han upptäcker alla vackra detaljer i detta språk.
Alla är välkomna till UppLYSning! Om inget annat meddelas så hålls föredragen på onsdagar klockan 18-20 i IDA:s seminarierum Estraden på andra våningen i E-huset.
Titta efter våra affischer och på våra WWW-sidor. Vi ordnar föredrag både för nybörjare och dem som redan kan en hel del. Aktuellt program hittar du på http://www.lysator.liu.se/upplysning/