Motorola 68000 är en processor som har använts i allt från arbetsstationer, spelkonsoller till inbyggda system. Alla som någon gång har använt exempelvis en Amiga, Atari ST, Sega Mega Drive eller en tidig Macintosh har använt en M68000. Många LiU-studenters första kontakt med ett assemblerspråk är också via M68000 då denna processorfamilj fortfarande används i undervisningen i datorteknik.
Den här föreläsningen handlar dock inte om M68000-assembler. Istället ska vi med hjälp av information från exempelvis M68000-relaterade patent dyka ner på djupet och titta på de detaljer som en programmerare vanligtvis aldrig har en aning om, som exempelvis hur mikrokoden fungerar och hur ALU:n ser ut. Med hjälp av högupplösta foton kan vi även få en inblick i den ingenjörskonst som chipdesign innebar för 30 år sedan.
Andreas Ehliar är forskarassistent på avdelningen för Datorteknik på Linköpings Universitet med stort intresse för smarta hårdvarulösningar i både modern och historisk tappning.
Alla är välkomna till UppLYSning! Du behöver inte vara medlem i Lysator eller student/anställd på universitetet. Vanligen hålls föredragen på tisdagar i Ada Lovelace, B-huset.
Aktuellt program finns på http://www.lysator.liu.se/upplysning/ där du också kan anmäla dig för att få utskick om UppLYSning via e-post.
UppLYSning arrangeras av Lysator