Rydnet är ett projekt där vi håller på och bygger ett lokalt nätverk till studentbostäderna i Ryd.
Nu har vi jobbat ett halvår och först nu är nätet förhoppningsfullt i drift med en uppringd förbindelse till Q-huset och ca 5 användare. Halvåret är ungefär den förseningen vi har. När vi började jobba med Rydnet i höstas så räknade vi med att provköra till nyår, men det var lite mera arbete än vad vi trodde...
Det gick snabbt att få tillstånd av Stångåstaden att dra kabel och ställa upp maskiner i Ryd. Så då var det bara att skaffa nätverksutrustningen. Tyvärr så är proffsgrejer dyra så vi bestämde oss för att göra något eget. Appletalk verkade enkelt och hyfsat snabbt och så borde vi nog använda ethernet.
Det gjordes snabbt en skiss på en liten intelligent appletalklåda som kunde fungera som brygga och anslutningsgrunk för PC datorer. Nu skulle den byggas och testas. Själv var jag lite skeptisk til att den skulle hinna bli klar till nyår så jag började undersöka hur dyrt det skulle bli med ethernet. Det skulle kanske gå att skaffa ethernetkort för under 1000:- ? Och så verkade det bra med 10-base-T då man kan använda billig parkabel.
Efter ett tag då jag hade hunnit tigga en enstaka nästan kompatibel 10-base-T brygga vart jag övertygad av en debatt i Lyskom att 10-base-T nog inte var så bra, och dyrt var det också. Tillbaka till ritbordet.
Nästa tanke var att bygga basnätet med tunnt ethernet och använda PC datorer som bryggor mellan ethernetsegmenten. Det borde finnas fri programvara för det och PC datorer borde vara lätt att hitta för en spottstyver, trodde jag.
För att göra en lång historia kort så letade jag i tre månader efter gratis/billiga datorer för att till sist ge upp. Slutligen löste jag det genom att starta ett eget litet företag som återförsäljer datorer från PM data, på det viset kan jag bjuda Rydnet på hela min vinst som rabatt.
Så det löste sig med maskinerna till sist men det vart en dyr lösning. Det går åt tre rydnettister som lägger 1500:- var för att betala en brygga.
Det gick lite bättre med kabeln. Jag hittade inte heller där någon gratiskabel men Ericsson cable kunde sälja oss RG58 koax till oss för I stort sett halva priset. Den stora överaskningen var att de ville ge oss en massa optofiberkabel. Jag kunde först inte tänka mig att den skulle kunna vara användbar så jag tackade nej. Turligen så ångrade jag mig ganska snart och tackade ja, vi kunde ju kansk enågon gång få pengar till att gräva ner kabel mellan Ryd och Universitetet.
Samtidigt med det här beslöts det att vi skulle använda ka9q som bryggprogramvara. jag hade klpt 3 ethernetkort från olika ställen så vi började testa dem på lånade maskiner tillsammans med ka9q. Resultatet var totalt mörker, inget av ethernetkorten fungerade.