Amiga på RydNet
Till Amigan finns det ett flertal operativsystem som har stöd för nätverk. Den nätverkstyp som stöds fullt ut på RydNet är TCP/IP, för övriga protokoll är det problem med routing. (DECnet fungerar bara inom subnät t.ex.)

Macemulatorn ShapeShifter stöder MacTCP via ethernet, men inte EtherTalk!

Hårdvara som krävs

De anslutningsmöjligheter som finns varierar beroende på Amigamodell, de modeller som har Zorrobus eller PCMCIA kan lätt anslutas, medan A500(+) kräver andra lösningar. Ethernetkort finns för i huvudsak ZorroII, det finns endast ett kort som stödjer ZorroIII, men det kan även användas i en ZorroII-plats.

Amerikanen Brian R. Gunn har satt samman mer detaljerad information om ethernet på Amigan.

Ethernetkort för ZorroII/III

Alla dessa kort har drivrutiner enligt SANA-II.
A2065
Kort tillverkat av Commodore, finns endast att köpa begagnat idag. Har AUI- och BNC-kontakt.
Ariadne
Tyskt kort som även har parallellport. Har BNC- och TP-kontakt.
CEI 4066
Lyxkortet idag. En förbättrad version av A2065 som ska vara 25% snabbare. Har AUI-, BNC- och TP-kontakt.
LanRover
Från det amerikanska företaget ASDG (som bytt namn och sedan blivit uppköpta).
GoldenGate II + ISA-kort
Används för att koppla in ett kort på ISA-bussen som finns i A2000/3000/4000 och skapar den fysiska koppling mellan ISA och Zorro-bussen. Drivrutiner för diverse olika ISA-kort medföljer, bl.a. för nätverkskort. Se till att inställningarna på ISA-kortet är rätt! IRQ och liknande kan behöva ställas in manuellt eller via ett program för MS-DOS.

Ethernetkort för PCMCIA

Det finns ett att köpa, åtminstone i USA, med SANA-II-drivrutin. Kortet är ett vanligt PCMCIA-kort som kan användas även på PC-maskiner.

Hårdvara för A500(+)

Här är det lite värre eftersom maskinen varken har Zorro eller PCMCIA. Den enda kostnadseffektiva lösningen är att dra seriesnöre till någon som har en dator som är i gång dygnet runt och köra (C)SLIP/PPP mot denne. Trafik till dig routas då via maskinen du är ansluten till.

Commodore tillverkade ett ArcNetkort för A500, men det kan inte användas på RydNet.

AmigaOS

För att kunna kofigurera systemet måste man känna till vissa grundläggande nätverksinställningar som gäller för RydNet.

TCP/IP

För att kunna använda TCP/IP-applikationer måste det finnas mjukvara i datorn som är ett skikt mellan nätverket och applikationerna, en s.k. TCP/IP-stack. AmiTCP är en sådan stack, i sig kan man alltså inte göra något med den, det måste till ytterligare program. (I distributionen av AmiTCP följer det med några sådana program.)

Vad krävs?

AmigaOS 2.04+, en SANA-II-drivrutin för nätverkskopplingen samt nätverk.

Var finns det?

Tidigare versioner är fritt distribuerbara, men from version 4 är det kommersiellt. En demoversion av AmiTCP 4 finns på Aminet. Den senaste kommersiella versionen är 4.3.

Envoy

IAM, Intangible Assets Marketing, är ett amerikanskt företag som startas av före detta anställda på Commodore USA. När Commodore licensierade ut en del av sina produkter tog IAM hand om Envoy, ett peer-to-peerpaket för Amigan.

Envoy är en egen protokollstack som har IP som basprotokoll. Ovanpå detta har det en egen uppsättning tjänster som fildelning o.dyl.

Programpaket

InetUtils

InetUtils är ett programpaket för SMTP och NNTP, det innehåller både demon och klient för SMTP samt program för att ta hem news via NNTP till en lokal disk.

Senaste versionen är 1.4 och finns på aminet.

Mail

AmigaELM

Amigaversionen av mailprogrammet elm för Unix. I sin nuvarande version är det utrustat med visst grafiskt gränssnitt och kan köras på en egen skärm, använder en dialogruta för detaljer när brevet skall skickas iväg etc. Det kan även köras i terminalläge för den som så önskar.

Mailfilen som den läser är i det standardformat som Unixsystem brukar använda för spoolfilen för inkommande post, så elm är oberoende av hur posten kommer dit. SMTPd i InetUtils är lämpligt för den har datorn på ofta, men även POP går bra.

För att sända iväg breven anropar den valfritt program som är kompatibelt med sendmail i Dillons distribution av AmigaUUCP, t.ex. SMTPpost i InetUtils.

Senaste versionen är 9 och finns på aminet.

RMail

Mailprogram till GNU Emacs. Kräver modifikation av sendmail.el i Emacs-distributionen för att fungera korrekt. (Åtminstone om den ska använda SMTPpost för att skicka mail.) Modifikationen är relativ liten och ändrar bara på de flaggor som rmail anropar programmet som skickar iväg posten med.

News

GRn

Gadtools Readnews, kan läsa news som lagras lokalt eller via NNTP.

GNUS

Newsläsaren för Emacs. Den kan användas utan problem med Amigaversionen av GNU Emacs (18.58 eller 18.59). För att skicka mail innifrån GNUS gäller samma patchade sendmail.el som för RMail.

WWW-bläddrare

AmigaMosaic

Detta är en version av XMosaic som hackats om rätt rejält för Amigan och är inte en officiell NCSA-version. Dock så har programmerarna NCSAs tillstånd att kalla den för Mosaic.

Använder MUI för sitt användargränssnitt och datatyper för hanteringen av olika dataformat, så AmigaOS 3.0+ samt MUI 2.2+ krävs.

Mer info finns på hemsidan för AMosiac.

AmigaLynx

En portning av den textbaserade bläddraren Lynx. Stöder formulär.

W3

W3-paketet för Emacs skall fungera.

IBrowse

Ny, kommersiell, bläddrare från Omnipresence. Bygger på erfarenheter från AMosaic men delar ingen kod med det. Stöder tabeller och dylikt.

En demoversion finns tillänglig.

X-Windows

DaggeX

DaggeX är en fri Xserver för AmigaOS som bygger på MIT-kod. Finländaren Kari Mettinen har portat den.

För att köra DaggeX krävs AmigaOS 2.04+, AmiTCP 2.0+ samt ixemul.library. Servern i sig ställer inga krav på CPU, men det finns ett antal lokala klienter som är kompilerade för 68020+.

Tyvärr krävs det ett Picasso II-kort för att få färg, även med AGA-kretsar är servern bara svart-vit annars. EGS-kort stöds inte. Rykten säger att Cybergraphics-systemet är tillräckligt likt Picasson för att det ska fungera med kort som stöds av detta också.

Dagge förlorade all källkod pga en buggig hårddiskkontroller när han skulle installera NetBSD, så det kommer inte några nya versioner.

AmiWin

En sharewareserver som är en portning av MIT X11R6 patch 11. Stödjer färg med ECS/AGA samt grafikkort. Den oregistrerade versionen har begränsningar som kan vara jobbiga, max 4 klienter uppkopplade t.ex. Registrering kostar USD 50 + frakt och media.

Transportprotokoll som stödjs är AmiTCP och AS225 samt ett speciellt lokalt optimerat om man kör klienter lokalt.

GfxBase server

Sedan några år tillbaka säljer det amerikanska företaget GfxBase en Xserver till Amigan, men den kräver att man kör AS225-paketet från Commodore, vilket inte har sålts på länge. Dess nuvarande status är okänd, men den klarar färg även med Amigans grafikkretsar.

Commonusers

Kent Engström har satt ihop ett paket av awk och skalprogram för att på ett smidigt sätt kunna ha gemensamma användaridentiteter på RydNet, vilket underlättar vid bl a NFS-montering av diskar. Andreas Johansson har portat detta till Amigan. Både originalet och Unix-version finns i /export/communusers på winona.rydnet.

Linux/68k

Linux/68k stödjer nätverkskorten Ariadne och A2065 samt (C)SLIP/PPP via seriesnöre. Senaste versionerna 1.2.13pl10 samt 2.0.22, all utveckling sker nu för 2.0- och 2.1-serierna. Allt som behövs finns i Lysators ftparkiv.

Linux/68k är för användaren som Linux på PC, så mer information får man lämpligen genom att läsa Linuxsidan. Tänk på att exemplen där är för SYSV-startup, det filsystem som finns på ftp.lysator.liu.se har BSD-startup och använder en NETCONF-fil istället för sina inställningar. Byte av uppstartssystem är som i Linux/PC.

NetBSD

Även NetBSD är körbart, men det vet jag inget om. Någon som kan fylla i?
Observera att detta är en historisk sida som inte längre underhålls. RydNet garanterar inte att informationen på sidan stämmer med situationen idag. Frågor om sidan kan ställas till Andreas Johansson <andjo@lysator.liu.se>. [2342]